• English flag

Psykiatri og ernæring

Sammenhængen mellem kost, hjerne og psyke

Hjernen er ligesom resten af kroppen bygget op af den kost, vi har spist livet igennem, molekyle for molekyle, celle for celle, og næsten alle celler udskiftes løbende. Vores nervesystem består af højtspecialiserede celler, der er i stand til at kommunikere ved hjælp af små elektriske impulser og kemiske signalstoffer, der også dannes ud fra næringsstoffer i den mad, vi har spist. Vores psyke er dermed en del af vores fysiske krop, og det er også derfor, at medicin kan påvirke vores psyke.

At det også går den anden vej: at forelskelse, glade tanker, stress, sorg eller angst påvirker vores hormonsystem, signalsystem og dermed hele kroppen, viser bare, hvor tæt det hele hænger sammen.

Man kan synes, at det er upraktisk, at vores tanker, evner for fokusering, koncentration og generelle opfattelsesevne/ sansning er betinget af, hvad vi spiser – men sådan er det faktisk. Nogle er meget påvirkelige af maden og kan dermed opnå betydelige forbedringer i deres sindstilstand ved at ændre kost. Andre er mere robuste og ikke så letpåvirkelige. Mennesker med psykiske lidelser, problemer og belastninger er dog som oftest sårbare - også på det ernæringsmæssige område.

Hele temaet her på siden om sammenhæng mellem psykiatri og ernæring er lavet i samarbejde med Ida Mette Holm og Eva Lydeking-Olsen, som begge er ernæringsterapeuter

Hvad er mulighederne for at afbalancere psykisk lidelse ved hjælp af sundere mad?

En række områder er relevante at udforske nærmere for at finde ud af, hvordan den enkelte bedst kan hjælpes. At lave sin kost fuldstændig om, er et ”stort projekt”, men den eneste sikre måde at blive klar på om et givent område er vigtigt for den enkelte. Det kan være socialt besværligt at udelukke fødevarer, som de fleste indtager som daglig kost, men vi kender adskillige, som gennemfører sådanne kostplaner med stor succes.

Nogle af de områder, som kan være værd at udforske nærmere er:

  • Generel kostsammensætning og blodsukkerbalance
  • Udelukkelse af fødevarer, som driller og forstyrrer mange processer
  • Opmærksomhed på miljø-relaterede problemer, fx tungmetaller, kemikalier
  • Ernæringsmæssige utilstrækkeligheder (fedtsyrer, vitaminer, mineraler, særlige aminosyrer)

Figurerne bringes med tilladelse fra: Patrick Holford

Læs mere om andre emner inden for hverdagslivet her.