• English flag

Fødevarer som driller og forstyrrer mange processer

Proteiner fra føden bliver fordøjet af enzymer i tyndtarmen, hvor de nedbrydes til peptider og aminosyrer. Hovedparten af disse peptider er harmløse og har ingen bioaktivitet. Nogle af dem har biologisk skadelig effekt, hvis de optræder i forhøjede mængder, da de kan øge dopamin-aktiviteten og dermed bidrage til psykose (Gardner 1994/Neurozym).

Gluten og mælkeprotein – nogle mennesker har særlig sårbarhed

Kroppen producerer selv en særlig type signalstoffer, som kaldes endorfiner og enkefaliner. Det er en gruppe peptider, der er ekstremt gode som smertestillende stof, og som giver velvære. De er kendt for at blive udløst ved længerevarende løb og ved sex. Proteinet fra gluten har evnen til at efterligne endorfiner og enkefaliner og passe ind i de samme receptorer (D2) på en enten stimulerende eller undertrykkende måde. Mælkeproteinet, kasein, har en aminosyresekvens, der ligner enkefalins, og som derfor også er i stand til at binde sig til dens receptorer. Nogle mennesker har en sårbarhed med øget dannelse af disse stoffer. Hvis de dannes i meget store mængder, kan de bidrage til psykose. Diæt med mangeårig udelukkelse af disse fødevarer kan give markante forbedringer.

Diæten er omfattende – gør ikke noget på egen hånd

Men bemærk, at diæten er omfattende og skal overholdes meget, meget længe, og ”uheld” med utilsigtet indtagelse af de problematiske fødevarer kan give voldsomme tilbagefald, så man skal ikke begive sig ud i så omfattende en diæt på egen hånd eller uden grundig forberedelse. (Reichelt, Shattock, Brøndstad, Millward (Skjærbæk 2006))